Verleg je wandelgrenzen
gr5

Veel gestelde vragen

 

Hoe zwaar is de wandeling?

De GR5 is geschikt voor geoefende wandelaars. Wandelen in de bergen (en die bergen beginnen al in de Ardennen) vraagt veel energie, uithoudingsvermogen en behendigheid. Er zijn veel hoogteverschillen te overbruggen. Hier onder zie je een dwarsdoorsnede van de GR5.

Wat moet ik meenemen?

Je materiaal (schoenen, bepakking) is je gereedschap. Een goede uitrusting maakt je wandeling lichter; vergelijk het met zagen met een botte zaag. Zeker in de Alpen telt ook het gewicht dat je met je meedraagt.
Klik hier voor een handige paklijst.

Kan ik de GR5 in mijn eentje lopen?

Net als iedere andere wandeling kun je de GR5 in je eentje lopen. Maar doe het alleen als je je zelf er goed en zeker bij voelt. Er zijn eenzame, onbewoonde trajecten bij waarbij je de hele dag niemand tegen komt.
Nog belangrijker dan wanneer je met twee of meer op pad bent: neem voldoende eten en drinken mee, blijf zo veel mogelijk op het gemarkeerde pad en ga terug al je geen markering meer vindt, neem een mobieltje en een recent wandelboekje mee, inclusief de laatste wijzigingen. Vermijd risico’s! Wandelen in de bergen vraagt extra aandacht. Kijk voor meer tips bij "de Alpen in".

En wat als ik niet meer verder kan of de weg kwijt raak?

Als je niet verder kunt, of de weg kwijt bent: probeer dan eerst terug te gaan naar de plek waar je nog wist waar je was. Lukt dat niet, probeer dan telefonisch contact te leggen. Dat lukt niet altijd, want op sommige afgelegen en bergachtige delen van de GR5 heb je geen bereik.
In noodgevallen kun je 112 bellen (dat werkt altijd, maar weet dat je in het Frans een gesprek zult moeten voeren). Bedenk dat aan zoekacties kosten verbonden kunnen zijn.

Welke wandelboekjes heb ik nodig en waar kan ik ze bestellen

Kijk voor een opsomming van de boekjes onder “GR5 per routeboekje”.   

Wandelboekjes (in België Topogidsen en in Frankrijk Topoguides geheten) kun je kopen of bestellen in de gespecialiseerde boekhandel (Pied-a-Terre, de Zwerver, e.d.), bij www.wandelnet.nl (voor het Nederlandse deel), bij www.groteroutepaden.be (voor het Vlaamse deel), bij dewandelendecartograaf@gmail.com (voor de boekjes van Maastricht tot Nyon) of bij www.ffrandonnee.fr (voor het Franse deel vanaf de Vogezen, zie onder “boutique”).  

Is de hele route gemarkeerd?

De hele route is goed gemarkeerd met de bekende wit-rode streepjes. Let er bij kruispunten met andere GR’s op dat je de goede route blijft volgen; álle GR’s zijn wit/rood (doorgaande GR’s) of geel/rood (streek-GR’s) gemarkeerd. Let ook op varianten en hors GR’s. Die laatste brengen je vaak naar overnachtingsplekken of het openbaar vervoer en zijn meestal niet gemarkeerd.
Let op: in Luxemburg en in Zwitserland volg je gele tekens.

Zijn er genoeg overnachtingsgelegenheden onderweg?

Soms loop je door streken waar weinig overnachtingsplekken te vinden zijn. Reserveer van te voren je overnachtingen als je zeker wil zijn van een bed. Heel gebruikelijk is het om dat een of twee avonden van te voren per telefoon te doen. Adressen vind je onder “slapen langs de GR5” en in de wandelgidsen.
Behalve hotels zijn er natuurvriendenhuizen, jeugdherbergen, gîte d’etapes (bedoeld voor wandelaars en fietsers én voor één nacht) en B&B’s (= chambre d’hôtes, als je er ook een warme maaltijd kunt krijgen heet het table d’hôtes). Een gîte d'équestre is bedoeld voor hen die te paard onderweg zijn. Een gîte (zonder verdere toevoeging) of gîte de séjour is vaak een huis(je) en wordt normaal alleen per week verhuurd, buiten het seizoen ook wel eens per nacht. Reken dan op schoonmaakkosten. "Gîte de France" is hier de grootste overkoepelende organisatie.

 
Als je een tent meeneemt zul je niet iedere nacht een camping vinden, maar vrij kamperen is meestal geen probleem als je het aan de eigenaar van de grond vraagt. In sommige nationale parken in de Alpen is het verboden te kamperen, behalve bij sommige berghutten.
Als je goed zoekt en niet kieskeurig bent, vind je iedere nacht wel een slaapplaats.

Wie of wat is de stichting 'de-GR5-te-lijf' eigenlijk?

De GR5-te-lijf heeft als doel het bevorderen van het wandelen over de GR5 en andere lange-afstandspaden. Zij probeert haar doel te bereiken door o.a. het geven van voorlichting over wandelingen en wandelpaden en het verlenen van diensten aan GR5-wandelaars.
Luc Mol is de drijvende kracht achter de stichting. Hij is zelf een fervent wandelaar; hij heeft (naast vele andere paden) de GR5 zelf helemaal gelopen. Van 2003 t/m 2014 heeft hij met veel plezier en succes wandelreizen met name over de GR5 georganiseerd.

Om financiële en juridische redenen zijn de belangen ondergebracht in de Stichting 'de GR5 te lijf', gevestigd te Venlo. KvK-nummer 2055285.