Verleg je wandelgrenzen
gr5
route gr5

De GR5 te lijf

Letterlijk en figuurlijk je grenzen verleggen, dat doe je als je de GR5 te lijf gaat.

De GR5 is het lange-afstands­wandelpad dat begint in Hoek van Holland en via Maastricht naar de Middellandse Zee leidt.

BELANGRIJKE WAARSCHUWING

ARDENNEN

De zware regenval in juli 2021 heeft veel overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt. Het gaat met name om de dalen van  de Vesdre (Nessonvaux, Spa), de Amblève (Stavelot), de Our (Burg-Reuland, Ouren, Vianden) en de Sûre (Bettendorf, Diekirch). 

Oktober 2021: de GR5-paden zijn weer beloopbaar. Dat geldt slechts ten dele voor een aantal andere GR's. Kijk op grsentiers.org voor meer informatie. 

ALPES-MARITIMES

Bij de stormen en overstromingen in september/oktober 2020 zijn veel paden, wegen en bruggen in het département Alpes-Maritimes (het laatste stuk van de GR5) beschadigd of verdwenen. Refuges zijn soms niet bereikbaar. De GR5 herstellen heeft niet de hoogste prioriteit (in juni/juli 2021 hadden veel wandelaars hier nog last van). Dus informeer voor je aan een etappe begint of je er kunt lopen.

Met name het gebied tussen St. Dalmas-Valdeblore en Utelle is getroffen.

Oktober 2021: in het laatst genoemde gebied zijn enkele goed aangegeven pad-omleggingen (déviations), zodat de GR5 ook hier weer te belopen is. 

 

Het lopen van de GR5 is een unieke wandelervaring. Veel Nederlanders en Vlamingen hopen ooit het eindpunt in Nice te halen, zeker als ze er al een of meerdere etappes van gelopen hebben.

Je kunt het hele pad in één ruk achter elkaar lopen, maar de meeste wandelaars kiezen er voor om ieder jaar een aantal etappes te lopen om zo, na een aantal jaren, hun laatste stap in de Middellandse Zee te kunnen zetten.       

Op deze website kun je alles vinden wat je nodig hebt om goed voorbereid de GR5 te lijf te gaan. We geven hier adviezen en informatie over route en trajecten en bijvoorbeeld ook tips voor overnachtingsadressen langs de GR5. Via nieuwsbrieven houden we geïnteresseerden op de hoogte van wetens­waardig­heden en nieuwe ontwikkelingen.

Het stichtingsbestuur van de GR5 te lijf

Luc Mol - Marijke de Jong

24-12-2021

Op De GR5 als pelgrimsroute vind je ook informatie over “de Roomse Pelgrim”, een verslag van een pelgrimsreis naar Rome. Oorspronkelijk geschreven in de 17de eeuw door de pastoor van Maasniel. Nu bewerkt en uitgegeven door Luc Mol, geboren en getogen in hetzelfde dorp als deze pastoor.