Verleg je wandelgrenzen
gr5
route gr5

GR5 als pelgrimsroute

De GR5 kun je vanuit Nederland gebruiken als 'aanloop-pelgrimsroute' naar de belangrijkste pelgrimssteden in Europa: Santiago de Compostella en Rome.

Naar Rome over de GR5

Ieder jaar lopen er meer pelgrims naar Rome. De GR5 is de meest gebruikte aanlooproute vanuit Nederland. Na België, Luxemburg en Noord-Frankrijk kun je overstappen op een wandelroute richting Duitsland, Zwitserland en/of Italië.

 Vijf logische overstapmomenten zijn:

  • op de Ballon d’Alsace overstappen op de E5 richting Zwitserland en Oostenrijk. Je kunt van Luxemburg ook de kortere GR5F naar de Ballon d’Alsace lopen. Zie de gids “les GR de Lorraine”, Ref. 514;
  • in Fesches-le-Châtel waar het GR5-boekje “Crêtes de Vosges” eindigt, ben je vlakbij Porrentruy, het beginpunt van de Trans Swiss Trail door Zwitserland naar Mendrisio in Italië; 
  • in Pontarlier (Jura) kruist de GR5 de Via Francigena, de meest belopen wandelroute naar Rome. De aartsbisschop van Canterbury liep deze route in de tiende eeuw en legde deze vast in zijn reisverslag;
  • in Bessans (Vanoise) de Chemin d'Assise oppakken. Je gaat dan via de Col du Mont-Cenis Italië in en komt rond Sarzana op de Via Francigena terecht, van waaruit je door kunt lopen naar Rome. Of alsnog naar Assisi :-).  
  • doorlopen tot het eindpunt van de GR5 in Nice en daarna vooral via de Ligurische kust richting Rome. Dat is veel eenvoudiger dan de Alta Via (veel hoogteverschillen!). Langs de kust zijn lange stukken (geasfalteerd) vlak wandelpad over een omgebouwde spoorlijn met veel gelegenheid voor een duik in zee. Waar dat wandelpad ontbreekt dien je zelf iets te verzinnen of een wandelgids met plaatselijke routes te benutten en is het meteen klimmen geblazen. Bestaande routes, zoals de Via della Costa zijn slecht gemarkeerd. Uiteindelijk kom je op de Via Francigena terecht, die goed gemarkeerd is.

Kijk op www.pelgrimswegen.nl  voor uitgebreide informatie voor Rome-gangers. Alle mogelijkheden om de GR5 als aanloop te nemen staan hier 

Luc Mol herschrijft "den Roomschen Pelgrim"

Na zijn wandelingen naar Nice en Santiago de Compostella is Luc Mol (van 'de GR5 te lijf') in jaarlijkse etappes naar Rome gelopen. Luc is geboren en getogen in Maasniel, een dorp vlak bij Roermond. Hij deed de bijzondere ontdekking, dat een pastoor uit dit dorp ook naar Rome heeft gelopen en wel al in 1674! Voor Luc een goede reden om eens uit te zoeken hoe zo’n reis in die tijd verliep. Pastoor Guilhelmi heeft een jaar over de reis (heen én terug) gedaan. Zijn ervaringen heeft hij  vastgelegd in een 1000 pagina’s dik boek, Den Roomschen Pelgrim, dat in 1699 werd uitgegeven.

Luc wilde in eerste instantie een letterlijke vertaling maken. Maar dat maakte het boek nog niet gemakkelijk leesbaar, met name door de overdaad aan details en de omslachtige manier van schrijven. Doordat het verhaal in een ver verleden speelde, riep het ook nog eens meer vragen op dan het beantwoordde. Daarom ging de schaar er in en ontstond er door de nieuwe vormgeving, toelichtingen en aanvullingen geleidelijk aan een geheel nieuwe, boeiende en persoonlijke versie van “de Roomse pelgrim”.

“De Roomse pelgrim” is nu opnieuw uitgebracht, in een moderne setting.
Klik hier als je meer wilt weten of als je het boek wilt bestellen.  De prijs van het boek is verlaagd: je krijgt het nu voor 15 euro + 4,50 verzendkosten thuisbezorgd!


Naar Santiago de Compostella over de GR5

Het lijkt niet erg voor de hand te liggen om de GR5 als aanlooproute te nemen voor je pelgrimstocht naar Santiago, maar toch gebeurt het.  Vooral door mensen die het niet erg vinden wat extra kilometers te maken (het gaat om het onderweg zijn), op hun weg voldoende slaapplaatsen willen vinden en natuurschoon en rust als belangrijk ervaren.

Vier logische overstapmomenten zijn:

  • in Visé overstappen op de Via Mosana. In Namen kun je dan via de GR654 naar Vezelay, een van de vier historische vertrekplaatsen naar Santiago.
  • Vanaf Schengen (Luxemburg) de GR5F volgen naar Metz, Liverdun en Charmes, waar je kunt overstappen op de GR507 en daarna de GR7 en de GR65 richting le Puy en Santiago (zie topoguide le GR de Lorraine, Réf. 514)
  • in Nyon (aan het meer van Genève) het nationale wandelpad 4 (via Jacobi) volgen naar Genève (= één dagetappe), waar de GR65 naar le Puy en St.Jean-Pied-du-Port start 
  • in Briançon de GR653D oppakken naar Arles, een van de vier historische vertrekplaatsen naar Santiago.

Kijk op  www.santiago.nl, www.ffrandonee.fr en www.amis-st-jacques.org voor kaartmateriaal en informatie.